dijous, 28 de maig del 2015

colesterol

EL COLESTEROL, UN ENEMIC PÚBLIC?

Això ens ha fet creure la publicitat enganyosa, introduint productes "light" que més aviat hauríem de nomenar "heavies", que de cap forma tenen cura de la nostra salut, tan sols són campanyes de marqueting. De fet, el colesterol forma part del nostre organisme i forma part esencial del control de l'estrés i del nostre estat nerviós, és més, sense colesterol, moriríem.

Per tant, podem dir que el colesterol no és dolent, però sí que ho és aquell que prové dels greixos manipulats de forma industrial. Els greixos de per sí no només són la nostra font energètica, sinó que participen en un munt de procesos bioquímics del nostre cos i els necessitem per viure i per un correcte funcionament fisiològic del nostre organisme. 

Quins són els greixos nocius? En termes generals es pot dir que un greix és més nociu quant més sòlid sigui, o quan més alt sigui el seu punt de fusió. Si el greix és fluid lliscarà i no es concentrarà en cap part del cos, ans al contrari dels greixos sòlids que tendiran a quedar-se retinguts i solidificar-se en els vasos sanguinis dificultant la circulació de la sang. 

Els greixos es poden classificar en saturats o trans i insaturats o cis. A pesar que els primers no els trobem en quantitat superior del 0,5% en els aliments d'origen natural, en productes industrials es troben de forma alarmant, com en el pa, la bolleria, els dolços, pastissos, patates fregides, margarines i greixos vegetals tractats industrialment que sobrepassen un 35% de greixos presents. Aquest alt contingut es deu a la manipulació que es fa dels aliments, com escalfament, hidrogenització... Aquests greixos trans són tan nocius que hi ha països que han prohibit la seva utilització en hosteleria.

Els greixos trans es van descobrir el 1920 i des de llavors el seu consum ha seguit augmentant. Un exemple colpidor de greixos trans és el tractament d'algunes margarines, que de forma natural serien olis i es converteixen en alguna cosa semblant a la mantega. La margarina per si sola no conté colesterol, però les manipulacions industrials la converteixen en un potent contenidor de greixos trans. 

Així hauríem de parlar d'àcids grasos esencials o AGE, dels quals n'hauríem de consumir un 3% del total de les calories diàries. En els homes les necessitats són una mica superiors, així com en les dones durant l'embaràs, la lactància o els nens durant la infància, ja que el 60% del nostre cervell està format per greixos d'alta qualitat biològica. La deficiència dels AGE provoca sequedat a la pell, a la boca i als ulls, la cicatrització és més lenta, menor fertilitat, procesos inflamatoris com l'artritis i deficiències immnunològiques. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada